Wykrycie ochratoksyny A przez GIS – alarmujące odkrycie
Zmiana dotyczy mąki żytniej razowej typu 720, która została wycofana ze sprzedaży ze względu na wystąpienie ochratoksyny A – poinformował Główny Inspektor Sanitarny. Producent artykułu został zobowiązany do poinformowania klientów o skazzeniu produktu, a proces ten jest monitorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
W środę Państwowa Inspekcja Sanitarna ogłosiła, że mące żytniej razowej typu 2000 o masie netto 900 gramów stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. Produkt o numerze partii 11.12.2024, wyprodukowany przez Radix-Bis Sp. z o.o., został ostrzeżony. Okazało się również, że z tego samego surowca powstała inna mąka: mąka żytnia razowa typu 720 o masie netto jednego kilograma i numerze partii 11.01.2025 również została wycofana ze sprzedaży z powodu wykrycia ochratoksyny A.
Główny Inspektor Sanitarny podał, że firma Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązała się do poinformowania klientów o sytuacji i wycofania wadliwego produktu, a organy inspekcji monitorują ten proces. Ostrzeżono także, by unikać spożycia produktów z ochratoksyną A, ponieważ substancja ta jest szkodliwa dla zdrowia, a powstaje ona głównie w wyniku działania grzybów Aspergillus i Penicillium.
Ochratoksyna A – organizmy Aspergillus i Penicillium
Ochratoksyna A jest potencjalnie rakotwórczym organizmem, a produkty najbardziej narażone na zanieczyszczenie to głównie artykuły zbożowe, winogrona, kawa i kakao. Grzyby Aspergillus rozwijają się głównie w warunkach wilgotnych, ciepłych i źle wentylowanych, oraz wskutek działania klimatyzacji. Są one także znaczącym składnikiem kurzu. Natomiast grzyb Penicillium, powszechnie nazywany pleśnią, ma charakterystyczny nalot przypominający pędzelki pod mikroskopem, zazwyczaj o jasnoszarej do zielonkawej barwie.