Dzień Dziękczynienia – jakie są powody do wdzięczności wśród Amerykanów? Poznaj ten tradycyjny zwyczaj.
„`html
Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych
Święto Dziękczynienia, znane jako „Thanksgiving Day”, jest jednym z najważniejszych, rodzinnych dni w Stanach Zjednoczonych. W tym dniu Amerykanie gromadzą się z rodziną i przyjaciółmi, aby razem celebrować tę tradycję przy obficie zastawionym stole i dziękować za miniony rok.
Origin and Significance
Święto to obchodzone jest co roku w czwarty czwartek listopada. Dzień ten przypomina o historii pierwszych kolonizatorów, którzy przybyli na wybrzeża Ameryki na statku Mayflower 11 grudnia 1620 roku. Przypominają oni chwile, gdy udało im się przetrwać surową zimę i podziękować za udane żniwa w 1621 roku, które zapewniły im przetrwanie przez kolejną zimę.
Początki Święta Dziękczynienia
To święto jest symbolem pamięci o trudnych początkach pierwszych kolonizatorów oraz ich wdzięczności za przetrwanie ciężkich zimowych miesięcy dzięki obfitym zbiorom.
Tradycyjne Potrawy
Charakterystycznym daniem tego dnia jest indyk, który zawsze pojawia się na świątecznym stole. Jest on tradycyjnie przyrządzany z nadzieniem z szałwii, chleba, bakalii i rodzynek. W różnych regionach w USA indyk może być podawany z dodatkiem boczku, kiełbasy, ziemniaków, batatów, sosu żurawinowego lub kukurydzy.
Desery
Po kolacji z indykiem Amerykanie delektują się deserami. Do najpopularniejszych należą szarlotka, ciasto z orzechami oraz tarta dyniowa.
Dzień wolny od pracy
Czwarty czwartek listopada to dla Amerykanów dzień wolny od pracy przeznaczony na spędzenie czasu z rodziną. Większość firm, instytucji i urzędów nie działa w ten dzień, co pozwala na pełne poświęcenie się radościom i relacjom rodzinnym.
„`